dilluns, 12 d’abril del 2010

IDEAL-EU: Jornada de participació ciutadana europea sobre el canvi climàtic


El projecte IDEAL-EU pretén donar suport als esforços del Parlament Europeu per fomentar la conscienciació sobre el canvi climàtic i proposar respostes polítiques apropiades a tots els àmbits institucionals.

Amb aquesta finalitat i, en estreta correlació amb les activitats del Comitè Temporal sobre el Canvi Climàtic, el dissabte dia 15 de novembre DE 2008 es va organitzar una jornada de participació ciutadana Europea on va participar la nostra escola. L’esdeveniment va tenir lloc, simultàniament, en tres regions membres: Florència, Poitiers i Catalunya; concretament a l’edifici Citilab de Cornellà.

A l’esdeveniment van assistir en Josep Vendrell, Secretari Institucional de Participació de Catalunya i en Marc Rius, Director general de Participació Ciutadana de la Generalitat de Catalunya. Va haver-hi un moment clau durant el matí, i és quan el president de la comissió temporal del canvi climàtic, el Sr. Guido Sacconi, des d’Itàlia i per videoconferència, es va dirigir als participants i organitzadors de les tres regions. 

Va dir que és una iniciativa molt maca i que té lloc en un moment clau, perquè durant el mes de desembre, la unió Europea aprovarà un conjunt molt important de mesures per treballar sobre el canvi climàtic. S’han de prendre mesures i fer accions a curt i llarg termini, doncs cal pensar en les generacions futures. No és una feina únicament de polítics i científics, sinó que també és una feina de la Ciutadania Europea.

Els alumnes participants de 4t de l’ESO de la nostra escola són la Dánae Martín-Lunas, l’Esther Álcega, la Mireya Catalán, la Judit Recasens, la Nadina Sánchez, l’Eduard Engli i l’Álvaro Rodríguez. Aquest grupet de joves van participar activament en els debats amb una actitud oberta i democràtica, i una disposició per escoltar respectuosament les opinions dels altres. Els seus arguments feien referència a interessos col·lectius i no només a interessos individuals.

ELS ALUMNES DE L’ESCOLA VALOREN:
En aquesta trobada es tractava de fomentar la conscienciació sobre el canvi climàtic i elaborar i a aportar noves idees per fer front a aquest problema i, que serien portades en mà, al comitè temporal del canvi climàtic, a Estrasburg.

Per la tarda vam tornar a debatre, però aquesta vegada els temes a tractar eren diferents per a les tres regions. A Catalunya es va treballar sobre el tema dels residus.

Aquesta experiència ens va agradar i ens va ajudar a aprendre més sobre el tema. A més a més, es va sortejar un viatge a Brussel·les per a que 10 dels participants coneguessin el Parlament Europeu. Un company nostre, l’Álvaro Rodríguez, va ser un dels afortunats.

CONCLUSIONS IDEAL-EU:

Marc Rius
Director General de Participació Ciutadana
Generalitat de Catalunya


M’agradaria destacar dues coses. En primer lloc, voldria agrair la paciència que heu tingut en una jornada tan llarga i, en segon lloc, voldria donar-vos les gràcies per haver-hi participat. És la primera vegada que es fa, i a més del valor que li donin els participants és interessant perquè és una experiència única a Europa. És una novetat.

Cal donar valor a la trobada en sí, i al fet de realitzar-la alhora amb dos països més. També donar-li valor per ser una experiència de noves tecnologies; aquest és un element de novetat, no habitual. D’altra banda, ara s’acaba la trobada, però el debat sobre el canvi climàtic no s’acaba mai. Als centres d’estudis, amb els amics, a casa... hem de continuar el debat sobre canvi climàtic, no s’ha d’acabar mai.

No és només una cosa de dissabte. Participar no és una qüestió de “nota”. Aprendre a saber què debatre i informar-se per expressar una opinió; cal traslladar la importància de la democràcia i d’una experiència d’aquest tipus, ja que no és feina d’un dia (està en totes les facetes de la vida i durant tota la setmana).

Frederic Ximeno
Director General de Polítiques Ambientals i Sostenibilitat
Generalitat de Catalunya


Quan parlem de sostenibilitat (l’eix central) és també important el seu sentit d’intergeneracionalitat: no només un debat dels que estem aquí sinó entre totes les generacions. Són la generació futura la que haurà de prendre decisions.

Quan parlem de canvi climàtic tot el què ens trobarem d’aquí a un temps és el que hem de treballar ara. El canvi climàtic és un fet; ens han anat avisant més de 40 anys, i ens ha costat adonar-nos què hem de començar a treballar per fer-hi front i lluitar contra les seves conseqüències. Les nostres decisions seran el vostre futur.

Cal que la gent jove posi seva veu, que s’esforci i lluiti per fer arribar la seva veu a totes les esferes de decisió. Hem de deixar el planeta en les mateixes condicions que l’hem trobat i, si més no, no en pitjors. Cal que aquest exercici el repetiu en la vostra vida.

Tots els joves que heu estat avui aquí heu compartit el debat amb altres ciutats d’Europa, perquè Europa actuï. Aquesta ha estat una manera d’exercir com a europeus. Heu deliberat formant-vos criteri, fet que també té valor. Des de la Generalitat treballem per lluitar contra el canvi climàtic, desenvolupant un pla d’acció. Hi estem treballant però vosaltres també heu de seguir treballant-hi.